Fruitstraten: Jouw Straat als Boomgaard

In Gent transformeren 10 straten in bloeiende boomgaarden. Maar liefst 200 fruitbomen en -struiken krijgen een plek in geveltuinen, bij appartementen, en rond scholen en bedrijven.

Dit project, begeleid door Colabs, een collectief van mensen in de Design for Impact-opleiding aan de LUCA School of Arts, nodigt buurtbewoners uit om samen de fruit bomen en struiken te planten en onderhouden. De vruchten van deze arbeid worden gedeeld met alle inwoners van Gent.

3,5 ton opbrengst
Gent verwacht jaarlijks zo'n 3,5 ton te oogsten in deze fruitstraten. Er wordt nog nagedacht over hoe dat wordt verdeeld, maar het organiseren van oogstfeesten is een van de gedachtes. Leuk want dit brengt niet alleen de buurt meer bij elkaar, het blaast ook oude tradities van oogst feesten nieuw leven in.

Vergroenen en klimaatadaptie
Het vergroenen van stedelijke gebieden is een effectieve strategie voor klimaatadaptatie. Onderzoek toont aan dat meer groen in de stad de leefbaarheid verbetert en een verkoelend effect heeft. Organisaties zoals Stichting Steenbreek zetten zich in om versteende gebieden te vervangen door groen. Dit heeft vele voordelen: het bevordert de waterafvoer in de bodem, heeft een verkoelende effect, vangt fijnstof af, creëert een betere leefomgeving voor insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren. Het draagt dus bij aan een gezondere en aangenamere leefomgeving. Naast Stichting Steenbreek zijn er wel meer iniatieven, er is zelfs een Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. De huidige kampioen? Gemeente Arnhem!

Zo zetten steeds meer gemeenten vergroening hoog op de agenda en maken daar geld voor vrij. Zo heeft Gemeente Breda een actie lopen; Groen Geld(t). Daarmee maken ze diverse subsidies beschikbaar voor het vergroenen van bedrijven (terreinen).

Veel bedrijven zoeken naast reductie van hun milieu-impact ook naar opties om te compenseren. Sponsoring, ondersteuning of deelname aan projecten zoals de fruitstraten lijkt mij dan een toffe keuze. Stel je voor: Appeltaart gemaakt van fruit uit eigen tuin of samen met je oogsten. Ik zie het al helemaal voor me. Let's do it!

p.s. Ken je nog andere initiatieven die bijdragen aan vergroenen van stedelijke omgeving of subsidie mogelijkheden? Deel in de comments, sharing is caring!

Previous
Previous

How To Comply With The New EU Eco-Design Directive

Next
Next

Understanding EPD: Environmental Product Declaration